.

.

October 25, 2012

Salam Aidiladha 2012 untuk semua...



salam Aidiladha untuk semua bloger-blogger Malaysia!

Cuba untuk kembali aktif dalam ber-blogging. Insyallah kalau ada masa aku akan sentiasa update blog gila aku nie, sekurang-kurangnya satu post untuk setiap seminggu..hehehe. Umur makin meningkat naik dan tanggungjawab pun semakin membesar, itu adalah alasan yang sesuai untuk aku bagi. Serius bhai memang aku takder masa nak ber-blogging sekarang  nie, tak macam dulu lagi dah. Anyway i'm so sorry ok....adiossssss~



....assalammualaikum....

September 8, 2012

iCrazee : Telefon pintar pertama Malaysia!



Membanggakan! Kini buat julung kalinya Malaysia mempunyai model telefon pintarnya sendiri dengan ciri-ciri dalaman yang tidak kurang hebatnya dengan jenama telefon pintar yang lain. Bakal berada di pasaran pada awal tahun 2013 nanti, model telefon pintar iCrazee 4S keluaran IdealCrazee.inc ini bakal menjadi pesaing terbesar kepada produk-produk keluaran syarikat gergasi seperti Apple dan juga Samsung.

Dengan mengambil idea rekabentuk luaran daripda model iPhone dan juga Samsung, model telefon pintar ini menggunakan perisian daripada Android dan diperkuatkan kelajuannya dengan menggunakan Quad-core i5 chip keluaran IdealCrazee.inc sendiri dimana ianya 3 kali lebih laju daripada Dual-core A5 chip keluaran syarikat Apple sebelum ini.


iBox : Aplikasi terbaik bagi penggemar karaoke dimana ianya berfungsi seakan sistem k-Box yang digunakan di pusat-pusat hiburan keluarga dalam negara. Aplikasi ini boleh dimuat turun secara percuma di AppStore mahupun di NokiaStore. Pengguna hanya perlu memuat turun lagu yang digemari atau boleh terus berkaraoke secara online tanpa perlu memuat turun lagu terlebih dahulu. Selain itu, terdapat juga fungsi 'share', dimana pengguna boleh berkongsi hasil vokal mereka terus ke laman sosial. Tetapi tidak digalakkan kerana iBox direka khusus untuk simpanan peribadi. Kalau nak sangat publisiti pergi sahaja di Youtube. Bleeerrkkkkk~ :P




**segala informasi dan gambar di dalam entry ini
hanya sekadar rekaan @ imaginasi semata-mata
....assalammualaikum....

August 25, 2012

Syawal #7 : It's my birthday...



Alhamdulillah, syukur kepada-Mu ya Allah kerana melahirkan dan mengizinkan aku untuk berada di atas bumi ciptaan-Mu ini. Terima kasih banyak-banyak juga kepada kedua ibu bapa dan ahli keluarga yang banyak berkorban demi membesarkan aku sehingga ke hari ini. Dah 25 tahun aku hidup, dan lagi berapa tahun pulak la aku akan hidup kat dunia nie. Itu semua di tanganNya, aku hanya mampu redha dan bersiap sedia akan panggillannya nanti. Mudah-mudahan Dia menerima segala ibadahku, taubatku serta memberkati segala doa-doa yang aku panjatkan kepada-Nya. Insyallah~


Terima kasih jugak kepada kawan-kawan yang wish walaupun ianya bukan la official birthday aku pun..huhu. Kalau korang semua nak tau, setiap kali birthday aku, sure aku akan teringat dengan satu ayat nie.......


"...tak perlulah diingatkan bila kita lahir,
sebaliknya beringatlah bila kita akan mati."




....assalammualaikum....

August 22, 2012

Salam Aidilfitri 2012.




saya Mohd Aidil Bin Boh Bery ingin mengucapkan
selamat menyambut
HARI RAYA AIDILFITRI
mohon maaf jika ada salah silap yang telah saya lakukan kepada anda semua
sama ada secara sengaja mahupun tidak sengaja
semoga lebaran ini dapat mengeratkan lagi talian siratulrahim antara kita semua
insyallah



....assalammualaikum....

June 27, 2012

I know you're tough girl...



Salam takziah buat keluarganya dimana abang kandungnya telah meninggal dunia kerana terlibat dalam satu kemalangan jalan raya awal malam semalam (+- 7.30pm, 26 June 2012). Semoga keluarganya dapat menerima permergian salah seorang ahli keluarga meraka.

Petang tadi aku bersama rakan sekerja lain berkesempatan untuk melawat keluarga dia, lebih kurang dalam pukul 3pm macam  tue la. Masa on the way ke rumah dia tue aku dah mula rasa sedih, sebab terbayang muka dia bila dapat tahu yang abang kandung dia meninggal malam semalam. Serius sedih sebab dia menggigil nak bagitahu kat aku yang abang dia meninggal sebab accident. Tak tahu macam mana perasaan dia time tu, masa dia bagitahu tu aku pun tiba-tiba sebak. Tambah pulak tengok keadaan dia yang menggigil tak tentu arah.

FYI, nie first time aku menghadiri majlis kematian keluarga non-muslim. Masa kitorang sampai kat rumah dia tue, kitorang sempat jugak tengok muka abang dia.Mula-mula tue aku rasa serba salah jugak nak masuk rumah dia, sebab ramai orang, atau meganggu tetamu yang hadir. Bila masuk jer rumah dia, aku nampak sekujur tubuh keras diaman ada seorang perempuan sedang berbaring diatas dada dia. Dalam hati aku "maybe tue isteri dia, iaitu kakak ipar Karpagam yang baru berkahwin 2 bulan lepas". Tak sampai 10 minit kat dalam, aku terpaksa keluar sebab bagi laluan yang lain untuk meratapi si mati. So aku lepak kat luar rumah dia jer.

Raungan keluarga dia mula kedengaran dari luar rumah apabila sudah tiba masanya tubuh abangnya hendak dibawa keluar rumah. Suasana bertambah pilu bila ada satu team bawak gendang + dram mengalunkan lagu (memang adat diorang macam tue kot). Raungan bertambah kuat disaat penutup coffin mula perlahan-lahan menutupi keseluruhan coffin abang dia dan diarak beramai-ramai masuk ke dalam van. Saat tu la aku dengar suara dia berteriak kuat, sebab aku cam suara dia. Keadaan dia sangat tak terurus, dengan mata yang merah-merah lebam + rambut kusut masai, berjalan mengiringi coffin abang dia keluar dari perkarangan rumah. Aku cuma terpaku sebab blur apa yang patut aku buat time tu. 

Sepuluh minit kemudian aku nampak emak dia berjalan lemah longlai sambil dipapah oleh beberapa orang balik ke rumah semula. Tak lama lepas tu aku perasan dari jauh ada seorang lagi perempuan diapapah balik. "Ya Allah, itu Karpagam!", terkejut bila tahu yang perempuan tu adalah dia. Hati aku terus sebak tengok dia dalam keadaan pengsan melintasi depan mata aku. Saat tu tubuh aku tiba-tiba rasa sejuk, terus tersandar kat van berhampiran. "Takkan la sampai macam tu sekali......", aku terus tertunduk. Air mata mula mencurah jatuh, tak sempat aku kesat.


" I know you're tough girl, that is fate and we cant
to change it...be strong ok! "


....assalammualaikum....

June 25, 2012

When they gone...



Hari nie sorang lagi member baek aku pergi. Bukan meninggal yer, please jangan salah faham..huhu. Dia cuma berhenti kerja jer, maybe rezeki dia ada kat tempat lain. Dulu taiko aku (chief IT) berhenti, dan sekarang nie member aku sorang lagi pulak berhenti kerja. Ingat lagi masa awal-awal aku masuk kerja dulu, side purpose aku kerja kat situ sebab nak cari kawan. Lepas habis study memang jarang contact dengan member-member kolej lain, tambah pulak masing-masing duduk jauh + busy dengan kerja masing-masing. Aku betul-betul rapat dengan dua orang member aku nie jer, yang lain tu cuma kawan biasa-biasa jer. Tapi sekarang diorang dah pergi, tinggal aku sorang je la kat company tu...hmmmmm. 


Alasan diorang berhenti adalah satu sebab yang sama iaitu "FRUST", frust dengan management. Aku nie kalau tak sebab nak keluarkan transport sendiri tahun nie memang aku dah lama cabut. Sebab aku sendiri pun tak tahan dengan cara management yang sangat teruk. Apa yang boleh aku buat cuma bersabar jer la dulu selagi simpanan belum cukup..huhu. Serius aku rasa sedih gila, sebab bulan puasa + raya dah dekat sangat. Siapa nak teman aku berbuka nanti?? Dengan siapa aku nak keluar shopping raya nanti?? Dengan siapa aku nak bergelak lawak nanti?? Dengan siapa lagi kalau bukan diorang berdua?? Serius aku tengah menangis sekarang nie, aku hilang kawan yang betul-betul baik dengan aku selama nie..hurrmmmm.



....assalammualaikum....

June 21, 2012

Euro 2012 : Go Portugal go...



Siapa minat Cristiano Ronaldo confirm dia gay!! Hahaha...aku gurau je la. Actually aku pun minat dia jugak, bukan minat dengan rupa dia tapi aku lebih minat dengan skill dia main bola. Dia skillful and talented tu yang buat aku minat kat dia. Aku banyak jugak belajar skill daripada video-video dia kat Youtube tu then aku cuba praktik-kan masa main futsall dengan office-mate. Memang nampak poyo gila la masa aku cuba-cuba tiru skill dia tu, siap kena booo lagi..hahaha. Tapi tu la proses pembelajaran namanya, so tak perlu malu untuk mencuba sesuatu yang baru kan?? Ok, aku dah tak tau nak taip apa, tiba-tiba pulak blur malam nie, Maybe sebab baru bangun tidur then terus menghadap lappy kot..huhu.


Alright geng, jangan lupa join aku jerit sorang-sorang depan tv pepagi buta kejap lagi. Biar satu family korang terjaga then join korang tengok match tu sekali. Macam yang aku selalu buat setiap kali ada game Portugal..hahaha. Chooowwwz~



....assalammualaikum....

June 20, 2012

Love the way you lie...



"mana phone you yang satu lagi?"

"saya tertinggal dalam kereta..."

Ohh yeah?? hehehe...jangan fikir saya mudah untuk ditipu
sengaja bertanya tentang sesuatu perkara yang saya sudah tahu jawapannya
kerana saya mahu melihat kejujuran hati awak
jawapan yang awak berikan tidak sama dengan apa yang saya tahu
walaupun hati sedikit terguris, tetapi tidak mengapa
mungkin awak ada sebab tersendiri kenapa berbuat sedemikian
dan saya tidak berkecil hati


"owhhhh...ok ^__^"



....assalammualaikum....

June 15, 2012

Please come to my car...



Masih dalam mood birthday lagi walaupun birthday aku dah seminggu berlalu..hehe. Saje jer nak cerita yang aku dapat birthday present...yeaaayyyy!! Jarang sangat-sangat aku dapat birthday present nie tau. So rasa happy and bersyukur sangat bila ada yang ikhlas memberi. Actually aku tak sangka pun nak dapat birthday present nie sebab memang langsung tak berharap apa-apa. Present nie kawan baik kat tempat kerja aku yang bagi. Karpagam nama dia, siapa yang follow entry aku kenal la kot ngan dia.

canteekkk tak wrapper dia? aku suka!! ^__^

Petang hari tu aku tanya dia nak rehat pukul berapa sebab nak keluar rehat sekali dengan dia. "Hari nie I morning la, balik pukul 6 jap lagi", dia jawab. Takper la kalau macam tu, aku pun keluar rehat dengan member lelaki lain. Tengah lepak minum and borak-borak, terdengar pulak lagu angry bird. Actually tu ringtone message phone aku..hehe. "Where are you?", from Karpagam. Aku pun reply la cakap tengah lepak minum-minum kat kedai mamak."Please come to my car....". Adeehh, engine dia tak boleh start ke ape nie? dah la aku tak reti sangat hal-hal kereta. Sampai je kat kereta dia, "Larrr pulak, tadi dia jugak yang suruh datang kat sini, tapi dia pulak yang takder", bisik dalam hati.

Dekat 10 minit jugak la aku tercangak kat kereta dia tu. Dari jauh dah nampak muka dia tersenyum-senyum sambil berjalan mendekati aku. "Mana you pergi? lama I tunggu kat sini tau", aku tanye dia. "You jangan la marah...hhhmmmm...Happy Birthday!!". Mak aihh..kuat jugak la dia wish aku time tu, nasib baik takder orang kat area parking tu..huhu. "Here your birthday present, hope you like it.", tersipu-sipu aku capai present yang dia bagi tu. "Thanks a lot sayang..oppss hehehe". Tak sempat nak borak apa-apa sebab dia mintak diri nak balik, ada hal katanya. So sebagai tanda aku berterima kasih, aku tolong bukakan pintu kereta untuk dia. Dia senyum jer masuk kereta. Sebelum tutupkan pintu aku sempat cakap "thanks again ya" . Dia senyum lagi, aihhh geram pulak aku tengok senyum manis dia tu..hehe. Then dia pun berlalu pergi~~~



....assalammualaikum....

June 10, 2012

Ideal Crazee birthday...



Just like twenty four years ago, nothing special happen on my birthday. Macam biasa la, lepak sorang-sorang dalam bilik menunggu masuk jam 12.00 tengah malam. "Happy Birthday Aidil", aku la orang pertama yang wish untuk birthday aku sendiri. Cukup la aku sorang jer yang ingat birthday aku, tak perlu nak berharap sangat orang lain wish. Anyway thanks a lot to whose wish my birthday, i'm appreciated it. Nak tau apa yang aku buat pada hari birthday aku? Macam la semua nak tau sangattttt kan..huhu.


Untung la birthday aku jatuh pada hari restday. Ye! aku memang cuti hari khamis pun. Hari sabtu ahad memang boss jer yang kerja, kuli-kuli lain semua cuti...huhu =__= Bangun jer pagi tu (11.42 : pagi la sangat kan...) kemas-kemas bilik dulu, then abang aku suruh tolong basuhkan kereta dia pulak. Di sebabkan hari tu birthday aku, maka dengan rela hatinya aku nak berbuat baik. Hadoooiii sakit pinggang aku dibuatnya, kalau ikutkan hati nak jer aku hantar pergi carwash terus. Baru sepuluh ringgit jer kalau nak dibandingkan dengan harga pinggang aku yang nak pakai lama nie..huhu.


Dah penat-penat basuh kereta abang, rehat jap melepaskan lelah di dada. Then siap-siap pergi memnunaikan tanggungjawab keatas bil-bil yang aku sendiri create, dua bil jer punnnn...heeee. Keluar rumah dalam pukul 2.30pm kot, pergi settlekan bil dulu then merayau cari short pant sebab malam tu ade training bowling untuk wakil company. Usha punya usha tiba-tiba berkenan pulak dengan long pant yang patung tu pakai. Short pant RM59.00 + RM130.00, nyorok-nyorok sikit nak belek wallet. Adehhh ada RM65 jer?? Usha counter dia takder plak machine credit card, adoiiii. "Tauke, nanti saya datang balik arr, mau cucuk dulu la...heee". Sah tauke kedai tu ingat aku saja bagi alasan..huhu. Tiga ATM aku cucuk, semua monitor ATM tu display "harap maaf, sistem switch tergendala". Arggghh damn! Last-last aku angkut short pant jer...huh!


Sebelum balik pergi singgah mamak sat, "bai, kasi nasi goreng ayam...kasi pedas arr". Cakap jer pedas, tapi tak pernah pun dapat apa yang aku request =____= Sampai je depan rumah, damn! gate berkunci, pintu rumah pun berkunci. Sah budak-budak nie keluar merayau la nie. Owhh lupa nak bagitahu yang parents aku takder, diorang balik kampung ada kenduri. Adeehh macam mana nak masuk nie. "Hello, kunci rumah ada kat orang...nie kat section 23 rumah kawan, dalam pukul 6pm jap lagi balik kot". Tu la yang adik aku jawab dalam phone, tengok jam baru nak masuk pukul 4.30pm. Perut tengah lapar dari pagi tadi tak makan, terus panjat gate. Yang penting my tummy first ok! Terpaksa la makan kat luar rumah, nasib baik la tadi terniat nak bungkus air sekali. Kalau tak mati tercekik la jawabnya.

Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati. Aku pun baring-baring santai la kat atas sofa depan rumah nie sambil layan game golf kat phone. Baru main 5 6 lubang, mata pun dah mula stim. Apa lagi, tutup game golf, buka pulak music player. Belum sempat habis lagu Terukir Di Bintang tu aku dah gone. Last-last terjaga dengar bunyi motor adik aku balik. Pukul 6pm la sangat kannnnn, nie dah pukul 7 lebih =___= Masuk je rumah terus mandi, siap-siap then keluar pergi training bowling. Balik rumah dalam pukul 11pm lebih macam tu. Call free yang Maxis bagi sempena birthday aku pun tak sempat nak guna. Sayang kann~ ^___^



....assalammualaikum....

June 6, 2012

You're my everything...



Dah seminggu mama takder kat rumah. Balik kampung sebab ada saudara buat kenduri kahwin anak dia. Rumah nie rasa sangat tidak sempurna kalau takder orang yang bernama "mama". Seriously rasa janggal kot. Walaupun mama pergi sekejap jer, tapi rasa macam dah sebulan mama kat kampung tu. Wwwaaaa...rindu mama sangat-sangat. Cepat la mama balik! Ideal dah tak tahan duduk kat rumah nie sorang-sorang. Semua kena buat sendiri, Ideal tak pandai buat semua tue.


Ideal rindu chicken fingger and drumet yang mama goreng. Tadi Ideal cuba goreng sendiri, tapi tak jadi macam drumet yang mama selalu goreng tu pon..hurmmm. Kat luar jer nampak cantek kuning-kuning dia, tapi bila makan tak sedap pon. Dalam dia mentah lagi, liat gila nak gigit..huhu. Tapi kenapa bila mama yang goreng sedap jer, perfect luar dalam. Mama balik la gorengkan untuk Ideal, Ideal lapar. Ideal takmo makan mcD dah, tak sedap macam masakan mama.


Semenjak mama balik kampung, banyak benda Ideal kena belajar sendiri tau. Ideal tak tau nak guna machine yang berpusing-pusing bentuk macam kotak yang selalu mama guna basuh kain baju tue. Semalam Ideal cuba tiru apa yang mama buat. On suis, masukkan baju then sabun finally masukkan air kan?? Tapi semalam air dia tak penuh-penuh pun, rupanya mama tak off kan drain mode dia. Sorry la kalau bil air tinggi bulan nie ye..huhu. Lagi satu, sorry jugak sebab Ideal terguna banyak sabun semalam..heeee. Walaupun banyak benda yang Ideal belajar, tapi Ideal nak mama jugak.

Mama cepat la balik, Ideal rindukan mama. Rindu sangat-sangat tau. Mama janji jangan tinggalkan Ideal sorang-sorang lagi ye, Ideal takmo hilang mama, mama janji dengan Ideal tau. Ideal tak sanggup hilang mama buat selamanya. Mama janji tau, please ye ma. Pleaseeee..... :'(



....assalammualaikum,,,,

May 31, 2012

Lupakan sahaja, tidak mengapa...



Harinya sudah hampir dan aku tahu apa yang akan berlaku. Jadi tak perlulah diingatkan aku tentang hari itu kerana aku juga tidak mahu mengingatinya lagi. Sudah cukup sudah, biarkannya ianya berlalu seperti biasa. Jangan pernah kamu sebut tentangnya kerana itu bisa membuat hatiku bagai ditusuk buluh berbisa. Harap kamu dapat memahami bagaimana rasanya. Cuma itu yang ku pinta, lupakan sahaja, tidak mengapa.....




....assalammualaikum....

April 28, 2012

Harian Metro : Facebook telah sah dijual...




Kini khabar angin yang mengatakan salah sebuah syarikat dalam negara mahu membeli Facebook telah menjadi kenyataan apabila Mark Zuckerberg secara rasminya telah menandatangani satu memorandum bahawa dia melepaskan Facebook kepada pengasas syarikat Ideal Crazee Corporation iaitu Mohd Aidil atau lebih dikenali sebagai Ideal Crazee. " Saya mengaku saya agak terkilan dengan tindakan Mark Zuckerberg yang menjual Facebook-nya kepada Ideal Crazee, dan bukan kepda saya. Mungkin tiba masanya untuk dunia mula mengenali Malaysia." Sadis mendengar luahan mendiang Steve Jobs mengenai Facebook sebelum beliau menghembus nafas terakhirnya.....

read original entry here



....assalammualaikum....

CrazeeBook : Less than 21 hours...




20hours 32minutes 17seconds
Get ready for this............





....assalammualaikum....

April 21, 2012

CrazeeBook : Most controversial entry...




CrazeeBook, korang ingat lagi tak tentang name tu?? Sure siapa-siapa yang baru kenal IdealCrazeeZone nie memang tak tahu cerita disebalik nama CrazeeBook tu. The most controversial entry ever written by me. Yeahh, entry tue la yang buat IdealCrazeeZone nie famous sekejap pada awal tahun 2011 yang lepas sebelum aku menarik balik entry tu atas sebab-sebab tertentu. Kalau korang teringin nak baca enrty tu, korang boleh la tengok-tengok dulu entry nie -->> [ Disebalik kontroversi CrazeeBook ]. Sorry la kalau entry tu buat kepala korang pening dengan warna-warna tulisan yang comel. Biasa la zaman dolu-dolu, time tu pokcik nie mudo laeeii suko dengan kalo-kalo nie haa..hahaha.


So now, dengan bangganya aku umumkan bahawa aku akan re-post balik entry CrazeeBook tersebut bagi memberi peluang kepada follower-follower baru blog IdealCrazeeZone nie (ada ke??) membaca entry paling kontroversi tersebut. So lets wait and see. Yeeeaahhhhhhh!!! (aku tak tau ape lagi nak tulis). - END



....assalammualaikum....

April 18, 2012

Binatang pelik untuk dijual...




Saiz dia besar anak kucing, berwarna kekuningan berbelang orange. Berbulu lebat dipercayai berbaka parsi + kadazan barat. Berat dia pulak macam berat bola futsall, tidak menggigit sebaliknya mengalirkan arus elektrik sepertimana belut. Adeeehhh...macam mana la binatang nie boleh masuk dalam perangkap tikus aku. Aku nak tangkap tikus, bukan binatang nie. Aku taktau nak buat apa dengan binatang kuning nie. Kepada siapa-siapa yang berminat untuk memiliki or membela binatang nie boleh la SMS atau email butir-butir diri beserta harga pembeliaan kepada aku. Harga permulaan adalah sebanyak $72. Semua transaksi adalah dalam bentuk dollar, hutang-hutang adalah ditegah sama sekali. Atau korang boleh la datang sendiri ke rumah aku untuk melihatnya dengan lebih dekat atau merasai sendiri kuasa renjatan elektriknya...lol.



....assalammualiakum....

April 13, 2012

Ada yang pergi bila dia pergi...




Aku tak tau apa yang dah terjadi kat diri dia. Semenjak kitorang sama-sama pergi tolong stock take kat branch lain bulan lepas terus dia tak bertegur dengan aku. Aku terfikir jugak apa salah yang aku dah buat kat dia dalam dua tiga minggu nie and aku rasa aku tak buat apa-apa salah pun. Takkan la sebab aku bagi late birthday present dia nak marah aku kot. Hhhmmm...tak mungkin, tak mungkin. Ke sebab aku tak tegur dia langsung masa stock take hari tu?? ade kemungkinan. Tapi takkan la sebab tu jer yang buat dia langsung taknak cakap dengan aku. Aiyahhh~ pening dah nie.


Ada jugak aku dengar-dengar cerita yang dia da break off dengan boyfie dia. Punca diorang break off tu aku tak tau la pulak. Yang pastinya bukan sebab aku rapat dengan dia. Aku sentuh dia pun tak pernah ok. Sentuh sikit-sikit tu ada la jugak, tapi bukan sentuh yang bukan-bukan ok! Tapi kan, takkan la sebab dia break off dengan boyfie dia tak nak kawan dengan aku. Kalau nak cakap dia frust dengan lelaki, aku tengok  dia dengan member-member lelaki lain ok jer. Aiyahhh~ tambah pening dah nie.


Sekarang nie nak pergi kerja pun rasa macam tak semangat jer. Sebab setiap kali berselisih dengan dia, confirm dia buat-buat macam tak nampak aku jer. Aku nie ada rupa macam trolley ke?? huhuhu. Dah dua minggu kitorang tak bertegur. Dulu kalau ada masa free jer confirm aku pergi lepak borak-borak, gelak-gelak dengan dia dekat customer service counter tu. Tapi sekarang dah tak, aku banyak habiskan masa kat meja aku jer, buat-buat busy walaupun aku free sebenarnya. Takpe lah. Don't cry, it's alright....


" ada yang pergi bila dia pergi
senyumku, tawaku
ada yang hilang, bila dia hilang
sayangku, cintaku... "


....assalammualaikum....

April 5, 2012

Let me crawling...



Alhamdulillah, sekarang bilik aku dah bertambah satu lagi teknologi. Waaoohhh..sangat teruja dengan kelebaran dan qulity image dia..hehe. Ingat lagi tak dengan post aku yang lepas - The next mission...?? Yeahh..aku ade cakap nak angkat sebiji LED tv untuk multi-purpose, so this is it! Samsung LED tv : UA32EH4000R. Terima kasih kepada Mr.K sebab teman aku pergi survey semalam. Fuuhhh...lapan kedai kot kitorang survey, serious teruja tengok tv-tv yang ada. Tapi memandangkan budget hanyalah sekadar secupak pasir diatas peti, maka tidak perlu terlalu teruja sangat dengan tv-tv yang besar macam nak bagi satu kampung tengok sekali..huhu.

 
dulu dan sekarang, terima kasih kepada tv lama walaupun aku tak pernah on :P 


Lepas nie, aku plan nak amik CPU pulak, maybe lagi dua bulan kot. Kalau boleh nak yang high performance punya sebab aku nak restart my own business. Online business, freelance designer and etc. Nak tambah pendapatan bukan sekadar untuk diri sendiri, tapi nak menyenangkan family juga sebab bagi aku diorang pun ade hak atas gaji aku bila teringat balik jasa-jasa diorang terhadap aku. Masa aku nak sambung study dulu, diorang la banyak tolong, bukan siapa-siapa. Mungkin sebab nie juga kenapa aku single, sebab aku takder masa untuk orang lain selain diri sendiri and family aku. Bukan aku takder hati kat perempuan. Ada perempuan yang aku minat, tapi sebelum aku usha dia better usha keadaan diri sendiri dulu...banyak lagi benda yang perlu di-upgrade.


" I'am nothing, so let me crawling
before I get up and walking beside you "


....assalammualaikum....

April 2, 2012

Cinta itu bukan satu pekerjaan...




Masih dalam mood frust menonggeng lagi. But it's ok, hidup tetap kena teruskan kerana besok masih ada...insyallah. Walaupun hati sedih gila, tapi muka kena keep smiling. Jangan biarkan cinta memadam masa depan..huhu. Tapi kalau dah cinta nak buat macam mana lagi kan....wwwwwaaaaaaaaaaaaa~ :'(

Sekarang kita ketepikan hal cinta, ketengahkan hal kerja..hehe. Aku nie seorang yang workaholic la jugak, hari-hari buat over time sampai lewat malam. Bukan apa, nak upgrade hidup maa. Actually work as an IT  Assistant kat Mydin tue gajinya tak seberapa pun kalau nak dibandingkan dengan tempat kerja lain. So that why la aku selalu buat over time. Lagi pun aku masih baru, so I need more experience to develop my own territory. Nanti senang la nak cari kerja lain yang lebih sesuai.

Tadi masa lepak-lepak kat KFC, ada seorang kawan aku nie offer buatkan business website untuk dia. Aku memang suka kalau bab-bab designing nie, tambah-tambah lagi yang bekaitan dengan business. But aku teragak-agak untuk terima offer dia tu, banyak faktor yang aku kena ambil kira. First masa : aku nie dah la kerja masuk pagi keluar malam, so bila la masanya aku nak designkan website dia tu. 2nd tools : memandangkan lappy aku nie dah agak berusia, maka tidak hairan la dia memiliki sifat lembap pap pap pap. So i need a desktop PC! And 3rd is assistant : aku rasa aku perlukan seorang pembantu dalam usaha menjayakan project business website nie. Aku sendiri pun tak tau kenapa aku perlukan seorang partner..hehe.

Actually kawan aku nie bagus orangnya, dia jenis pandang kedepan. Kalau project business website dia tu berjaya, dia plan nak buka satu kedai printing. And dia nak aku jadi graphic designer untuk kedai printing dia nanti. Waaarrrgghhhh..aku buntu memikirkannya, nanti la aku sambung cerita nie ok...hehe. Im sorry~




....assalammualaikum....

March 30, 2012

Dont cry, its alright...




Jangan menangis, tak mengapa...................lupakan saja kisah sedih itu. 




March 22, 2012

The next mission...



Aaiihhh...geram rasa macam nak cubit-cubit jer desktop nie. Dah lama mengidam nak ada sebiji desktop kat dalam bilik kecil ku ini, tapi sampai sekarang tak kesampaian. Maka dengan ini aku mengumum bahawa aku akan membeli sebuah desktop untuk diletakkan dalam bilik aku bulan depan, lepas dapat gaji la maksudnya tu..hehe. Dengan adanya desktop tersebut, insyallah aku tidak akan bosan apabila duduk di rumah ketika hari cuti bekerja. Actually aku beli desktop nie bukan semata-mata nak main game jer, banyak benda lain lagi yang aku plan demi untuk masa depan aku. Antaranya ialah :-

1. Online Business - dulu sebelum aku kerja jadi IT Assistant kat Mydin tu aku buat online business. Kalau korang perasan kat atas blog aku nie ade satu button "BUSINESS" kan? Yup, dulu aku active buat business Rayban. But mak aku nasihat better cari kerja yang pendapatan tetap. So aku stop, but sekarang nie aku plan nak start business balik because agak susah nak survive dengan gaji kat Mydin tu je.

2. Berkreativiti - memandangkan aku nie seorang graduasi jurusan multimedia, maka adalah sangat merugikan kalau aku tak mempraktikan apa yang aku dah belajar sebelum nie, betul tak?? Aku nak mengasah lagi bakat yang ada kat diri aku nie, aku taknak ketinggalan dari segi skill. Which mean zaman sekarang nie budak-budak semakin creative buat something yang "wooww!". Tambahan pulak niat nak sambung degree tak kesampaian atas faktor-faktor tertentu. So aku kene berusaha sendiri supaya tak ketinggalan.

3. Games - salah satu faktor adalah aku bosan bila hari cuti. So dengan adanya desktop tu nanti, diharapkan aku tidak lagi bosan duduk dirumah. Lagi pun tak elok sangat kalau selalu keluar rumah kan? semenjak nie banyak kes jenayah berlaku. Culik, ragut, rogol, bunuh, simbah asid and macam-macam lagi. Malang tak berbau torkk...heeee :)

4. Euro 2012 - hehehe...ini adalah satu sebab juga kenapa aku beriya-iya nak ada desktop kat dalam bilik. Bola, adat la kebanyakkan lelaki dalam dunia nie meminati sukan bola termasuk aku sekali. Actually aku plan nak beli sebiji LED tv, dimana ia akan berfungsi sebagai tv dan juga monitor screen yang akan disambungkan terus kepada CPU. So kat sini aku dapat jimatkan cost untuk beli desktop dan juga LED tv.

Alright, tu la antara tujuan aku. But sekarang nie aku tengah blur nak beli CPU and LED tv yang mana satu..hehe. Kalau nak tau, tunggu je la update yang akan datang ok. Insyallah......



....assalammualaikum....


March 15, 2012

Saya perlukan tiger balm...




Sakit kepala, pening, tension, stress, letih, mengantuk, semuanya aku rasa dalam dua tiga minggu nie. Semaunya sebab satu activity that we call "Sock Take". Aku tak berapa nak paham sangat pasal stock take nie, so aku tak tau nak explain apa tu stock take kat korang semua. Tapi tue la yang office-mate aku dok selalu sebut..hehe. Kalau tak salah aku (diorang la yang cakap kat aku) stock take nie macam kira balik stock-stock yang ada kat store + stock yang kita jual kat floor = keuntungan. Lebih kurang macam tue la.

Actually dalam hal nie aku takder kena mengena pun, cuma aku (aku sorang jer) dipertanggung-jawabkan untuk buat layout floor. Nak aku explain pasal "layout" pulak ke?? hehehe. Serious aku cakap memang aku jadi zombie dua minggu nie. Tak cukup tidur, tak cukup makan, tak cukup masa, tak cukup tenaga, waarrrggghhh! (dah start nak jadi zombie la tu) hehe. Tu nasib baik 3 tingkat punya building layout, buatnya kalau lima lapan tingkat?? Mau nya aku masuk wad mental dah. Tak sempat buat kat office, sambung buat kat rumah pulak. Adooiii..macam nie rupanya penangan stock take yang office-mate aku dok histeria sebelum nie.

Ok lar, actually aku tak siap lagi buat layout tu. Nie nak sambung lagi la nie, saje curi-curi masa update blog kacak aku nie..hehehe. Alright kawan-kawan, izinkan aku mengundur diri dulu ok. Papai~



....assalammualaikum....

March 10, 2012

Just let her go...



I'm broken, I'm tired
there ain't nothing left to say
I'm crying, did't meant to watch as
you just walked away

Just let her go
it's to far in motion
just let her go
my heart can gain control
it's too late, it's too far
you're leaving me behind
just let her go

I should take it all back
all the kisses I gave you
the tears that you left me with
don't know how to react
on my own, by myself
just let her go.......



.... x__x ....

March 7, 2012

Hanya mahu dia tahu...




Tak kisah la apa agama dia, apa bangsa dia, apa status dia, apa warna kulit dia atau apa pun nama dia, yang penting dia baik dengan aku. Biar apa pun orang nak kata atau gossip pasal aku dengan dia, itu memang lumrah dan itu semua tak memberi kesan apa pun terhadap hubungan kami. Nama dia Karpagam, Karpagam a/p Ellapan atau nama lainnya Siti Solehah Bt. Abdullah, dia suka nama Islam tu. Apa yang pasti kami bukan pasangan kekasih, kami lebih selesa berkawan. Tiada ungkapan "teman tapi mesra" mahupun "scandal" bagi kami berdua ok.

Dia baik sangat bagi aku. Dia paham apa yang aku rasa dan apa yang aku luahkan kat dia. Yup, dia tempat aku luahkan perasaan, marah, sedih, kecewa, gembira...semuanya. Aku jadikan dia sebagai semangat untuk aku bekerja walaupun aku dah tawar hati nak datang kerja kat company tu. Aku takkan lepaskan peluang untuk keluar rehat petang sekali dengan dia, sebab time tu la waktunya kitorang share story. Selalunya rehat tengahari aku keluar dengan kawan-kawan lelaki aku. Rehat petang sejam tu rasa macam 10 minit jer, macam-macam yang kitorang borak. Ada yang cakap aku nie lupa kawan-kawan lain, lebih pentingkan perempuan. Diorang sebenarnya tak paham, aku lebih selesa share masalah or whatever dengan dia. Kalau dengan kawan-kawan lain aku jadi segan, tak tau kenapa. Dia antara kawan yang terbaik pernah aku ada and aku sayang dia sangat-sangat!

"find something that you love
in doing something that you hate"

Hari nie birthday dia (07 March). Aku wish birthday dia through SMS jer, aku nak call rasa segan. Aku tak tau nak bagi present apa kat dia sebab aku tak tau apa yang dia minat. Dah nama pun kawan-kawan kan, so tak berapa nak mengenali dia sangat..huhu. Tengok la macam mana, maybe aku keluar hari kamis nanti cari present untuk dia. Takper, biar lambat janji ikhlas nak bagi kan? hehe. Actually aku nak cerita banyak lagi pasal dia, tapi mata nie tak mengizinkan. Penat hari-hari kerja sampai malam. Nanti kalau ada masa aku buat special post pasal dia lagi ok. Good night semua~


....assalammualaikum....

March 6, 2012

Tolong saya! Apa patut saya bagi....



Please...please...pleaseeeee.... Apa patut aku bagi kat dia sempena hari ulang tahun dia yang ke-22 nie?? Serious aku tengah blur giler sekarang nie. Hari jadi dia rabu nie (07 March), dah dekat sangat-sangat dah nie. Yang lagi masalahnya ialah aku langsung tak tahu apa yang dia minat. Wwwaaaaa..nak nangis la macam nie..huhu. Bajet aku dalam 1 atau 2 rat jer, yang penting ikhlas kan?? heeee. Please yer kawan-kawan semua, harap sangat ada yang comment post aku nie. Walaupun aku jarang sangat-sangat update blog nie, inikan pulak nak blog walking blog-blog lain. Thanks kepada yang comment / bagi idea. Yang bagi idea mengarut-ngarut pun thanks jugak lar ek. huhuhu....



....assalammualaikum....

March 3, 2012

Be a hero, save more lives...




Setakat nie dah berapa banyak kali korang semua menderma darah? sekali, dua kali, tiga kali atau berkali-kali? Korang tahu tak kelebihan orang yang menderma darah? kalau tak tahu korang boleh tanya kat Mr and Mrs Google ok. Malas aku nak explain..heeee.

Owhh yer, jangan tanya kenapa aku dah lama tak update blog aku nie. Tiada alasan lain selain "busy / sibuk". Anyway aku just nak promote kempen derma darah yang company aku akan adakan besok and lusa ( 3+4 March 2012 ). Siapa-siapa yang duduk kat area-area Shah Alam boleh la datang menjayakan kempen derma darah nie ok. Ada goodies bag tau, macam-macam ada dalam goodies bag tu. Untung la siapa yang derma darah besok and lusa..hehehe. Satu lagi, nanti korang dapat sijil dari Pusat Darah Negara bila korang menderma. Terbaeekkkk tak?? hehehe...


Actually aku diberi tugas "last minute" oleh boss aku untuk design-kan banner and ID tag sempena kempen derma darah tu. Oleh sebab namenye pon "last minute", so dengan itu design-nye pun last minute jugak sampai aku salah ayat kat banner tu, patutnya lives bukannya lifes..hahaha. Padan muka aku buat simple-simple jer. Bak kata nenek aku, "dah nak berak sangat, time tu la nak korek lubang". Korang pun mesti pernah dengar ayat tu kan. Agak jijik jugak bunyi nye..hahaha.



....assalammualaikum....